Beautiful / Talented / Misunderstood

"Det var en gång. På den sandiga stranden vid kanten av stilla havet. Där låg en liten by full av mysterier. Där var ljuset gyllene över havsytan. Där var himlen nattetid blå som bläck och den var översållad med blinkande stjärnor. Där var vinden mild och len som en smekning. Dit kom en liten flicka till en Inhängnade trädgården. Muren runt den var byggd av sten och den var sex meter hög och täckt av en vacker röd bougainvillea. Från den inhängnade trädgården hördes fågelsång och musik och ljudet av ett springvatten. Och okända personers röster. Och skratt. Du kan inte klättra över muren, du är inte tillräckligt stark, flickor är inte starka nog, flickor är inte stora nog, din kropp är svag och ömtålig som en dockas. Din kropp är en docka. Din kropp till för att andra ska kunna beundra den och kela med den, din kropp är till för att användas av andra, inte för att du ska använda den. Din kropp är en läcker frukt som andra kan få bita i och njuta av, din kropp tillhör andra, inte dig.

Den lilla flickan började gråta. Den lilla flickans hjärta var krossat. Då kom den goda fen och sa; det finns en hemlig väg in till den inhängnade trädgården. Det finns en gömd dörr i muren, men du måste vara en snäll flicka och vänta på att dörren ska öppnas. Du måste vänta tålmodigt och du måste vara tyst när du väntar. Du får inte knacka på dörren som en elak pojke. Du får inte skrika och gråta. Du måste vinna dörrvaktens förtroende - han är ett fult grönt troll. Du måste se till att dörrvakten lägger märke till dig. Du måste få dörrvakten att beundra dig. Du måste få dörrvakten att åtrå dig. Och då ska han älska dig och göra som du vill. Le! Le och var lycklig. (...) Du kommer aldrig mer bli en ensam, olycklig liten flicka" - Blonde, Joyce Carol Oates.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Det är inte helt okänt att jag älskar diverse 50tals ikoner och Marilyn Monroe är en av dem. Det var 53 år sedan hon dog. Stycket ovanför är från Joyce Carol Oates bok Blonde som handlar om Marilyn Monroes liv och jag tycker man förstår detta stycke på ett helt annat sätt självklart om man läser mellan raderna och läser in det i Marilyn Monroes liv. Flickor är visst starka nog!
5 Augusti 1926 förlorade världen en stjärna. Rest in peace.

Gillar

Kommentarer