The Sunday Post #13 - Den bästa sommaren

Jag har nog aldrig riktigt varit en sån person som älskar sommaren. Som räknar ner till sommarlovets första dag, som badar flera gånger om dagen, som älskar ledigheten i flera veckor och som tar varje sekund till att vara i solen. Jag är inte en person som har midsommarfirandet med ett stort gäng i skärgården, med blommiga klänningar och kransar i håret. Jag är inte den personen som har de där sensommarkvällarna där man grillar med återigen det där stora gänget. Självklart tycker jag sommaren kan vara fantastisk och jag har genom åren haft magiska varma dagar och kvällar som man aldrig vill ska ta slut med fina vänner (försöker att inte låta för cynisk här hehe). Men jag tror det är förväntningarna som ligger i luften hela våren som förstör lite. Förväntningarna av att det här ska bli en bästa sommaren, att allt man planerar ska bli av och att det inte kommer vara ett moln så långt ögat kan nå. Och jag vet inte riktigt, men det blir aldrig riktigt så för mig.

Men märkligt nog blev sommaren 2020 för mig personligen den bästa sommaren. Jag hade inga förväntningar och jag hade ingenting planerat. Istället hände allt som jag ville skulle hända, och det kändes verkligen som att exakt alla ansträngde sig lite extra för att få alla roliga saker att ske. För allt skulle egentligen kunnat bli inställt, det kunde varit för dålig ekonomi, för dåligt väder, för få lediga dagar, dålig planering etc. etc. Men ändå blev det Gotland med Sofie och Matilda, massa härliga sommarkvällar i stan, mysig midsommar med familjen, ett magiskt dygn på Smidö, övernattning på Grand Hotel i Saltis, Franci kom upp till Stockholm och vi hade en helg med Jenny i Norrtälje, dagar i skärgården, många picknicks, fester, middagar och faktiskt till och med en hel del bad.

Jag kanske hade hatat att läsa en sån här text om jag hade haft en dålig sommar. Så det är inte meningen att måla upp en så kallad perfekt "sociala medie bild". För jag har också tidigare år suttit hemma ensam och tittat på alla andras härliga somrar medans man själv ska jobba dagen efter. Men det jag vill säga är att det jag tror är receptet på en lyckad sommar - förutom att man hittar på saker, är att inte ha för höga förväntningar. Förutom Grand Hotel och Norrtälje har jag inte gjort något extremt annorlunda än tidigare somrar, men skillnaden är att jag inte satte så höga förväntningar. Jag brukar säga att jag gillar våren mycket mer än sommaren just för att alla blir så glada av det lilla; är det soligt en dag blir man överlycklig en vårdag i april och sätter på sig öppna skor och en tunnare jacka - men är det inte 30 grader en julidag blir man besviken.


Det jag också vill "slå ett slag för" är planering, och tanken av att sommaren (och livet) sker här och nu! Vänta inte till att någon annan bjuder med eller föreslår. Jag brukar skriva en lista i början av sommaren på olika saker jag vill göra, det är perfekt att gå tillbaka till om man inte vet vad man ska hitta på. Och överdriv inte, det kan räcka med att skriva upp "gå till en takbar" eller "äta glass på Djurgården" och så har man förhoppningsvis motivation att göra det en ledig dag eller efter jobbet. Kanske man även är den som bjuder med eller drar ihop planer, just för att för sin egen skull få saker att hända. Jag kan även tycka att det är svårt att sätta en stämpel på om exakt hela sommaren varit toppen, är ju ändå tre/fyra månader som ska räknas in och är ju inte alltid man har det 100% flera månader i streck. Så försök istället att minnas ljusglimtarna, gör saker som får dig att må bra och sänk förväntningarna! Och hörni, det är ingen fara om man inte har en bra sommar något år - sommaren kommer ju alltid tillbaka!

Gillar

Kommentarer

celinelundqvists
celinelundqvists,
Åh men detta förtjänar du <333
nouw.com/celinelundqvists