The Sunday Post #2 - Parissyndromet

Igår när baren var öppen efter jobbet snackade jag lite med en kollega som jobbar på en annan del av teatern. Han frågade vad jag skulle göra i April eftersom det inte är någon föreställning då och jag var snabb med att berätta om Paris. Jag ska åka till Paris i sex veckor, det blir lätt ett bra samtalsämne och alla tycker direkt det låter underbart. Just igår kom vi in på fenomenet Parissyndromet. För mig låter det jättekonstigt men det är alltså när man har en romantiserad bild av Paris och när man väl är där blir det en extrem kulturkrock och det är inte alls som man tänkt sig om jag förstod det rätt (tydligen drabbar det tolv japanska turister om året haha?).

När jag tänker Paris tänker jag mysiga gator och fina uteserveringar där man dricker vin eller café au lait och äter créme brulée. Haute Couture butiker såsom Chanel och Yves Saint Laurent, romantiska promenader vid floden eller i natten med ett upplyst Eiffeltorn som sken. Coola klubbar och ändlösa fototilfällen. Jag tänker mig mode, mat, vin och bara typ... lycka! Men tänk om det inte är så?
Sofie har aldrig varit i Paris och själv var jag där för ungefär fem år sedan. Tänk om det inte blir så där drömlikt som vi tänkt oss?

Jag tror det är en fara... att ha ett negativt och överanalyserande "tänk om" i bakhuvudet hela tiden. Tänk om något händer? Tänk om det blir dåligt? Tänk om man blir besviken? Det gäller inte bara den här Parisresan utan i stort sett allt. Ett negativt och överanalyserande "tänk om" kan vara anledningen till att man beslutar sig för att inte genomföra det man planerat. Att man inte åker till Paris, att man inte tar det där jobbet som verkar lite svårare, att man inte går på den där dejten, att man stannar hemma istället för att upptäcka etc. etc.
Det är som att man är så rädd att något dåligt ska hända, att man ska bli besviken. Det skulle naturligtvis vara jättetråkigt om jag och Sofie åker till Paris och verkligen inte trivs... men samtidigt ännu värre att gå ett helt liv och fundera på hur livet skulle förändrats just en sån där mörk natt i Paris med det upplysta Eiffeltornet som enda sken!

Gillar

Kommentarer