To do during lockdown

"And the people stayed at home. And read books, and listened, and rested, and exercised, and made art, and played games, and learned new ways of being, and were still. And listened more deeply. Some meditated, some prayed, some danced, some met their shadows. And the people began to think differently. And the people healed. And in the absence of people living in ignorant, dangerous, mindless, and heartless ways, the earth began to heal. And when the danger passed, and the people joined together again, they grieved their losses, and made new choices, and dreamed new images, and created new ways to live and heal the earth fully, as they have been healed" - Kitty O'Meara.

Denna text är så fin och passande till samhället just nu. Jag mår bra, väldigt bra faktiskt - men det är mycket märkligt som händer runt omkring vilket känns lite läskigt även om jag i stora hela känner mig lugn. Jag skrev ju ett inlägg för ett tag sen om alla resor jag hoppades göra i vår men det blir ju inte av nu och heller inte Paris resan som jag redan bokat. Istället är skolan numera på distans och butiken är tom på kunder och har fått kortare öppettider (= jag jobbar mindre) och Stockholm är tommare än vanligt. Men nu när folk sitter hemma och faktiskt blir uttråkade tänker jag att man får försöka göra allt sånt som man annars inte prioriterar. Jag har sett att folk har gjort lite tips och listor på vad man kan göra när man är hemma och jag hade tänkt göra precis samma sak. Sitter du hemma i karantän och börjar tröttna kommer här en liten lista på vad du kan hitta på för att fördriva tiden när du inte pluggar/jobbar hemifrån:

1. Städa och göra rent. Är jag hemma mycket så måste det vara städat så att det känns lite mysigt, känns bara ångest om det framförallt är stökigt.

2. Hemmaspa med ansiktsmask.

3. Sträckkolla serier. Jag kan känna att "det finns något annat jag borde göra" om jag ägnar en hel kväll åt att kolla serier. Men nu när man ändå bara sitter hemma kan man lika gärna passa på. Mysigt att se om typ friends från säsong ett eller börja på en serie du velat se länge!

4. Läsa böcker man tänkt läsa. Man har ju kanske några såna, som ligger på nattduksbordet och som man tänkt läsa klart när man får tid. Nu är perfekt för det. Under den här tiden vill jag läsa klart de böckerna jag håller på med, Mina drömmars stad och What the dog saw.

5. Rensa/städa garderoben och passa på att tvätta. Också en sån grej man verkligen skjuter upp, att rensa eller städa i garderoben. Men så härligt ändå att fixa fint med vårkläderna, tvätta igenom allt som behövs, rensa gamla underkläder och kanske förbereda kläder som ska skänkas iväg, steama/stryk allting osv.

6. Tvätta sminkbortar och rensa i sminnecessären.

7. Starta ett kreativt projekt. Det är ju upp till var och en men jag känner att jag skulle vilja skriva mer och verkligen komma igång med den där nya romanen/novellsamlingen jag vill skriva men inte har inspiration för och heller inte tidigare prioriterar!

8. Lyssna ikapp på poddar. Så mysigt att lyssna på samtidigt som man typ lagar mat, bloggar, sminkar sig eller vad man nu gör. Jag följer inte särskilt många utan lyssnar just nu bara på Della Q, Säker Stil och Tankesmedjan men vill lyssna på lite nya och fler där man lär sig någonting. Tipsa mig gärna om era favoritpoddar.

9. Laga goda middagar. Kanske laga alla Sandra Beijer's pastarecept?

10. Träna hemma, yoga och meditera. Gymmet är kanske inte bästa stället just nu och Sats har till och med stängt sina gym. Man får ju i alla fall ingen ångest att man inte har gått till gymmet :) Nej men man kan ju köra träningsövningar och yoga hemma. Och öva upp meditation, så viktigt och bra!

11. Laga en god frukost/brunch. Say no more, bästa jag vet.

12. Till alla som bloggar, hitta på kreativa inlägg. Kan vara en rolig utmaning att inte bara skriva om sina dagar (i och med att det inte finns överdrivet mycket att uppdatera om efter typ fem dagar i karantän) utan hitta på lite kreativa inlägg, tips, listor, favoriter etc. etc. Mer sånt!

13. Ring familj och vänner. Man får heller inte glömma det sociala och det kan bli ännu tråkigare om man bara sitter själv, viktigt att ringa familj och vänner och catcha up.

14. Odla hemma. Skrev med en person som skulle odla hemma och det kanske kan vara ett mysigt tips om man har möjlighet. Ha en egen liten odling med grönsaker typ som man kan använda till matlagning senare.

15. Lär dig något nytt. Passa på att snöa in dig på ett ämne du vill lära dig mer om, kanske till exempel mode, historia eller psykologi. I ens stressiga vardag kanske man inte alltid har tid att sätta sig ner och frivilligt läsa på om något nytt ämne som faktiskt intresserar en. Now is your chance.

Gillar

Kommentarer