When in Rome - Day 2

Hallå och god fortsättning! Hoppas ni alla hade en mysig jul, oavsett hur det firades. Jag hade en väldigt lugn och mysig jul, lite annorlunda från tidigare år men mysigt med god mat och fina paket.

Nu tänkte jag i alla fall fortsätta berätta om min resa till Rom! På måndagen ringde klockan rätt tidigt, vi hade nämligen bokat en guidad tur i Vatikanen. Så lite trötta begav vi oss ut i ett tomt Rom (till skillnad från i Stockholm där 08 är rusningstid så var det verkligen helt tomt på gatorna i Rom haha). Köpte med oss kaffe och croissant och började promenera, över floden och mot Vatikanen, en promenad på runt en halvtimme. Morgonljuset låg så fint över staden och det var en ganska kylig morgon, så plus kaffet vaknade vi till. Vi mötte vår guide och grupp för att ta oss in i Vatikanen och St Petersplatsen. ”Ni är inte i Rom längre, nu är ni i Vatikanen”.

St Peterskyrkan är verkligen så mäktig inuti, så otroligt stor och man kan inte förstå hur det byggts, med alla små detaljer ända upp i taket. Senast jag var inne var när jag var på konfirmationsresa i Rom för kanske tio år sedan? Och det var första gången för Victor så det var roligt att köra en guidad tur och få höra massa ny info om byggnaden och skulpturerna. Sånt man inte tänkt på om man bara gått själv. Petersplatsen utanför är också väldigt vacker med fontäner och pelare som ramar in torget.

Sedan promenerade vi till Vatican museum där det ryms ca 70,000 skulpturer och konstverk. Vi fick reda på att om man skulle spendera en minut framför varje verk skulle man vara i museet i 12 år (!!). Vi gick i olika gångar med vackra skulpturer och framförallt otroligt vackra målningar och konstverk i taket. Det fastnade jag för, i varje rum var det något nytt. Den guidade turen avslutades i spektakulära Sixtinska kapellet som var väldigt häftigt att se med kända målningar av Michelangelo. I kapellet fick man varken fota eller prata, så där gick man bara runt och tog in konsten och allt man såg!

Som sagt, det var jättebra att köra en guidad tur, dels för att lära sig massa nytt och faktiskt komma in på alla ställen, det kan annars lätt bli av att man inte går in på museet eller i kyrkan pga köer eller liknande. Tyckte även det var väldigt värt pris! Efter en tre timmar lång guidad tur var vi så hungriga så vi började promenera tillbaka mot floden för att hitta en restaurang. Men som alltid när man är riktigt hungrig så hamnar man bara på gator som inte har en enda restaurang eller så gick vi bara förbi ställen som var stängda. Haha så plötsligt fanns det inte en enda restaurang i Rom.. vi fortsatte gå och gå, benen började värka mer för varje steg och vi var så hungriga. Men tillslut tog vi oss ända fram till Pantheon och där satte vi oss på en uteservering vid torget och beställde in charkbricka och pasta. Så gott. Då mådde vi bra!

Efter lunchen promenerade vi mot hotellet för en liten nap vilket var väldigt välbehövt. Och tidig kväll gick vi ut igen, strosade på vår gata via del Corso och kikade i butikerna. Sedan gick vi iväg till restaurangen vi bokat till kvällen, Cipasso, som jag verkligen kan rekommendera. En mysig liten restaurang där det var fullt vid alla borden och med vinflaskor som prydde hyllor på väggarna. Jag beställde en pasta amatriciana vilket var första gången för mig, den var jättegod. Vi drack gott vin och Prosecco, och delade på en tiramisu till efterrätt. En riktigt mysig och lyckad dag och kväll!
#bestofnouw

Gillar